van zonnepanelen tot witte daken

Het platte dak is uitermate geschikt om energie op te wekken

Dakinnovator helpt uw dak aan
zonnepanelen, isolatie, groen of zonneboilers.​

button-groen button-water button-leven button-dakdekking button-roofcheck button-contact

Zonnepanelen boven een wit of groen dak

Het platte dak kan ingezet worden om uw energieverbruik te verminderen. Een eerste stap is bijvoorbeeld het vervangen van zwarte dakbedekking door witte dakbanen. De reflectie van het zonlicht maakt dat de ruimte onder het dak minder opwarmt en dus minder koeling vereist. Het vergroten van het isolatiepakket vermindert in een volgende stap het energieverlies en het toevoegen van zonnepanelen of zonneboilers zorgt voor het zelf opwekken van energie. Zonnepanelen presteren bovendien beter boven een witte of groene dakbedekking.

Met een gedegen studie van de mogelijkheden kan Dakinnovator een meerjarenplan opstellen waarin uw investering in energie op het dak helder in kaart wordt gebracht. Met jarenlange praktijkervaring uit eerdere projecten en studies en publicaties rond de nieuwe innovatieve producten die op de marktkomen kan Dakinnovator een goed onderscheid maken tussen wat de cowboys in deze markt beloven en het daadwerkelijke rendement dat in uw geval redelijk is te halen.

De potentie van energie besparende en opwekkende producten op het platte dak kan een aantrekkelijke investering zijn. Voor u en door de schone duurzame energieproductie ook voor de generaies na u een verstandige optie die u zeker met Dakinnovator zou moeten verkennen.

Dakisolatie voordelig bij koud en warm weer

Vrijdag 6 mei
Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in een woning. Met goede dakisolatie bespaart u jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten. Maar ook tijdens de warme dagen die gaan komen is een goede isolatie voordelig. Milieu Centraal rekent het u voor, Dakinnovator realiseert uw besparing.

Dakisolatie bespaart veel energie. Een goed geïsoleerd dak is beter voor het milieu. Je woning verliest minder warmte zodat je minder hoeft te stoken. Dat scheelt gas en CO2-uitstoot, en geeft dus minder klimaatverandering. Met dakisolatie is je bovenverdieping ook koeler in de zomer. Je hebt dan minder snel airco nodig.

Milieu Centraal: “Het rendement van investeren in dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8 procent op een spaarrekening. Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van je huis. Doe het meteen goed en kies voor isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde van 4 of meer). Dat kost je niet veel extra aan isolatiemateriaal en levert veel meer besparing op.”

De website van Milieu Centraal stelt verder dat het isoleren van een plat dak overgelaten moet worden aan een professional. “Een plat dak kan het best aan de bovenkant geïsoleerd worden. Isolatie aan de onderkant (van binnenuit) geeft een groot risico op rottend hout in je dak of schimmel op je plafond.”

Milieu Centraal ontwikkelde een handige checklist gemaakt voor het gesprek over de offerte; daarin vind je nog meer aandachtspunten. Dakinnovator ontwikkelde de Roofcheck, die tegen geringe kosten in kaart brengt wat er mogelijk is op uw dak. Wil je een groen dak met vegetatie? Dat isoleert onvoldoende, dus isolatie blijft nodig!

Isolatie van een bestaand plat dak
Je kunt een niet-geïsoleerd plat dak op verschillende manieren laten isoleren. Isolatie van een plat dak is altijd werk voor een professioneel bedrijf. Een doe-het-zelver kan dit beter niet zelf doen, omdat het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel zeer groot is. Een goed moment is wanneer het dak gerenoveerd moet worden, dan moet de dakbedekking er toch af.

De beste isolatie ontstaat als je bovenop het platte dak isolatieplaten laat aanbrengen, afgewerkt met waterdicht materiaal op het isolatiemateriaal. Een goed moment om dit te doen, is als de dakbedekking toch vernieuwd moet worden. De bestaande dakbedekking wordt weggehaald, het isolatiebedrijf brengt isolatieplaten aan en dekt dit af met een nieuwe laag dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of EPDM). Als de dakrand hierna te laag is, moet je deze laten verhogen. Bij een lage dakrand is de kans groot dat bij harde wind het regenwater over de dakrand stroomt in plaats van door de regenpijp. De dakrand moet minstens 10 cm hoog zijn.

Een tweede optie is het plaatsen van drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking. Om te voorkomen dat dit wegwaait, komt er dan een laag grind of tegels bovenop. Dit levert minder goede isolatie en is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking in goede staat is. Ook hier geldt dat het dak hoger wordt. De dakrand moet worden verhoogd als deze lager is dan 10 cm.

Isolatie binnenzijde plat dak: liever niet
Een derde alternatief is isolatie aan de binnenkant, door isolatiemateriaal te plaatsen tussen de balklaag of tegen het beton. Maar het risico op vocht in de dakconstructie of schimmel op het plafond is dan zeer groot. Daarom raadt Milieu Centraal deze manier af.

Kosten en besparing
Dakisolatie levert van alle verbeteringen aan je huis de meeste energiebesparing op: jaarlijks 1.000 m3 gas bij een gemiddelde eengezinswoning met verwarmde zolder, stelt Milieu Centraal en geeft hierbij het volgende rekenvoorbeeld.

Dakisolatie (Rc = 4) Kosten uitbesteden (euro) Kosten zelf doen (euro) Besparing euro per jaar Besparing gas per jaar
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder) 5.200 1.100 680 euro 1030 m3
Isoleren plat dak* 2.400 nvt 470 euro 710 m3

Bron: Milieu Centraal

*) Extra kosten voor isoleren plat dak als de dakbedekking toch al vervangen moet worden, exclusief kosten voor vervanging van de dakbedekking

 

Deze bedragen gelden voor een gemiddelde eengezinswoning (met 76 m2 dakoppervlak, 52 m2 zoldervloeroppervlak, 57 m2 plat dak) met een hr-combiketel en een gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) van 16 graden bij verwarmde zolder, of 12 graden bij onverwarmde zolder; en bij een gasprijs van 66 eurocent per m3 (prijspeil 2016).

Groen dak: ook isolatie nodig
Een groen dak is een dak dat bedekt is met planten. Het wordt ook wel grasdak, sedumdak of vegetatiedak genoemd. Een groen dak ziet er misschien isolerend uit, maar het isoleert veel minder goed dan isolatiemateriaal van dezelfde dikte (afhankelijk van de situatie: 14 tot 84 keer minder goed). Een groen dak is dus geen vervanging van goede dakisolatie.

Een groen dak heeft wel andere voordelen. Het zorgt voor groen op dichtbebouwde plaatsen en het dempt geluid. Een dak met begroeiing isoleert geluid beter dan een plat dak met bitumen of EPDM en een ballastlaag. Verder is een groen dak een buffer voor regen- en smeltwater. Dat vermindert de piekbelasting van rioleringssystemen.

Alles over groendaken naast Milieu Centraal ook via Roof Update en natuurlijk uw Dakinnovator.

Dakinnovator heeft kennis van panelen, ondersteuningsconstructies en dakopbouw.

Bank ondersteunt verduurzaming vastgoed

Dinsdag 29 maart

ABN AMRO gaat haar commercieel vastgoedklanten gericht ondersteunen bij de verduurzaming van hun vastgoed. Een online applicatie biedt klanten inzicht in energiebesparingsmogelijkheden, inclusief de te bereiken CO2-reductie en terugverdientijden. Het aanbrengen van zonnepanelen het verhogen van de dakisolatie en het vergroenen van het dak dragen bij aan een verhoogde energieprestatie. Dakinnovator helpt u hierbij op weg.

Een klant kan via de online applicatie per maatregel (zoals isolatie, led-verlichting en zonnepanelen) berekenen wat de investering, de terugverdientijd en de CO2-reductie is. De maatregelen zijn economisch bewezen en bieden per vastgoedobject een labelsprong op van minimaal 2 energielabels.
Op deze manier geeft ABN AMRO verder invulling aan haar ambitie om bij te dragen aan de versnelling van de transitie naar duurzaam vastgoed. Rutger Schuur, hoofd Real Estate ABN AMRO: “We weten dat duurzaam vastgoed een hoger rendement oplevert voor beleggers en maatschappij. Op deze manier willen we eventuele belemmeringen voor energiebesparing wegnemen en onze opgedane kennis over verduurzaming inzetten. De ketensamenwerking maakt energiebesparing voor onze klanten op een snelle en deskundige manier mogelijk. Wanneer alle maatregelen worden uitgevoerd, zou dit een jaarlijkse reductie van 500.000 ton CO2 betekenen en een besparing van meer dan € 100 miljoen op de energiekosten per jaar.”

Besparingsopties financieren
Bram Adema, directeur CFP: “We zien dat meer dan 80% van aantrekkelijke maatregelen niet wordt ingevoerd, doordat investeringsbudgetten zijn uitgeput voordat deze maatregelen aan bod komen. ABN AMRO haalt deze drempel nu weg door de besparingsopties, onder goede voorwaarden, te financieren. En eigenaren verlagen de operationele kosten van hun panden en investeren tegelijkertijd in een hogere waardevastheid en betere mogelijkheden bij verhuur.”

 

Amsterdam wil meer zonnepanelen

vrijdag 18 maart

D66-wethouder Abdeluheb Choho wil het aantal zonnepanelen in twee jaar vervijfvoudigen. De gemeente Amsterdam is daarom op zoek naar daken voor de plaatsing van zonnepanelen. In 2040 moeten 450.000 huishoudens op zonne-energie draaien. Dakinnovator helpt graag bij het realiseren van betrouwbare energieoplossingen op daken.

Amsterdam heeft achthonderd hectare dakoppervlak die geschikt zijn voor het winnen van zonne-energie. Dat zijn zo’n twaalfhonderd voetbalvelden. Wethouder Choho van duurzaamheid wil  bewoners en bedrijven verleiden tot de aanschaf van zonnepanelen. Daarvoor is onder meer een subsidiepot beschikbaar van bijna vijftig miljoen euro.
Eigenaren van grote daken, bijvoorbeeld op zorginstellingen of op bouwmarkten en andere bedrijven, wordt gevraagd hun daken ter beschikking te stellen aan Amsterdammers zonder geschikt dak.
Hoewel de gemeente zelf ook haar daken beschikbaar stelt, kent de gemeentelijke regelgeving ook haar drempels op het gebied van strenge regels rond monumenten en beschermd stadsgezicht. De gemeente werkt aan afspraken op het gebied van zonne-energie met de Huurdersvereniging Amsterdam en de Amsterdamse Federatie. Ze zegt dat innovatie een belangrijke rol inneemt. Het streven is dat de markt wordt uitgedaagd tot het ontwikkelen van innovatieve zontechnologie voor beschermd stadsgezicht en monumenten.
Als u overweegt uw dak beschikbaar te stellen voor het opwekken van energie helpt Dakinnovator u die keuze te maken. Met een Roofcheck krijgt u inzicht in de mogelijkheden op uw dak. Daarnaast kan Dakinnovator diverse mogelijkheden in kaart brengen. Bijvoorbeeld het verhogen van de dak isolatie of combinaties van zonnepanelen groen en meervoudig dakgebruik.

Leven

Op het dak is meer mogelijk. Dakinnovator geeft het dak nieuwe functies waarmee uw gebouw verrassend meer kwaliteit krijgt.

Lees meer

Groen

Het groendak is een van de meest succesvolle en mooie oplossingen op het platte dak. Dakinnovator zorgt voor de eenvoud van sedumplantjes  tot een biodivers wandelpark.

Lees meer

Roofcheck

Wat is er mogelijk op uw dak? Doe de Dakinnovator Roofcheck. De Roofcheck brengt de kwaliteit van uw dak in kaart en schetst de kosten voor onderhoud of renovatie.

Lees meer

Partners

Dakinnovator werkt samen met deskundige partners. Top bedrijven, producenten en kennisinstanties om uw dak van de maximale zorg te omringen.

Lees meer