De meest gewilde toepassing op een plat dak is dakgroen

Dakinnovator helpt u een groen dak realiseren.
Van gewone sedumplantjes tot dakmoestuinen of polderedak

button-energie button-water button-leven button-dakdekking button-roofcheck button-contact

Groen dak biedt tal van voordelen

Een van de meest succesvolle toepassingen op het platte dak is dakgroen. Van sedumbeplanting tot moestuinen, van plantenbakken tot hele tuinen met bomen en vijvers. Dakinnovator beschikt over het vakmanschap dat nodig is voor het uitvoeren van elk type groendak en gebruikt een netwerk aan deskundigen die uw groene wens kunnen vormgeven.

Hoe begin ik aan een groen dak?

De eerste stap op weg naar een groen dak is een berekening of het dak en in het bijzonder de constructie het gewicht van een groen dak kan dragen. Want een waterpartij of een boom op het dak vraagt meer van de constructie dan een sedum dakbedekking.
Een eenvoudig lichtgewicht sedumdak weegt ongeveer evenveel als een dak met kiezelstenen; ongeveer 50 kg per vierkante meter. Dus als we de kiezels vervangen voor dit soort groen, hebt u al snel een groen uitzicht.
Dakinnovator kan u helpen bij de aanleg, maar er zijn diverse initiatieven om dit zelf of samen met uw buurt op te pakken. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Groene Tornado van de Stichting Roof Update.

LET OP! De dakbedekking onder de kiezellaag kan door de jaren heen behoorlijk slecht zijn geworden. Het heeft dan de voorkeur een nieuwe wortelwerende dakbedekking aan te brengen, of een gewone dakbedekking met daarop een werende folie.

Wat kan mijn dak dragen?

Om die vraag te beantwoorden is een inspectie van een deskundige van Dakinnovator een goed startpunt. Vraag een Roofcheck aan of bel even met Dakinnovator. Naar gelang de wensen kijkt Dakinnovator of de constructie voldoet. Soms wordt ook de hulp ingeroepen van een ingenieursbureau en gebruik gemaakt van de technische tekeningen van het gebouw om de potentiële draaglast te berekenen. Veel gebouwen beschikken over goede ondersteuning van het dakvlak. Mogelijk is rekening gehouden met het optoppen of het later aanbrengen van voorzieningen op het dak. Soms is een extra draagconstructie noodzakelijk. Soms zijn andere slimme oplossingen door te voeren om meer op het dak mogelijk te maken. Zo zijn er voorbeelden van daken waarbij boven de dragende muren en zuilen meer gewicht op het dak geplaatst.

De voordelen van een groen dak

Naast het mooie uitzicht dat een groen dak oplevert zorgt het dak tijdens de warme dagen voor verkoeling. Het houdt regenwater langer wast waardoor het riool minder wordt belast bij zware regenbuien. Het groen is goed voor de luchtkwaliteit en voor insecten en vogels.
Stedelijk groen heeft behalve haar schoonheid ook eigenschappen die het milieu en het micro klimaat in de stad goed doen. Groen brengt de gemiddelde temperatuur in de stad omlaag en reduceert het CO2 niveau. Als u nog niet overtuigd was van de voordelen; kijk dan ook even op de website van Milieu Centraal of van de Stichting Roof Update.

Kosten van een groen dak

Een groen dak is niet goedkoop, maar gezien al het goeds dat het brengt ook niet duur. De prijs verschilt van ronde de € 50 per m2 tot enkele honderden euro’s per vierkante meter. Gelukkig hebben veel gemeenten subsidieregelingen die tot een bepaald maximum 25 tot 50 procent van de kosten vergoed. Met de energiesubsidiewijzer kunt u checken of uw gemeente subsidie verstrekt.
Dakinnovator helpt u graag de mogelijkheden in kaart te brengen. We zijn vakmensen die u vakwerk tegen een goede prijs leveren. Soms is het ook interessant te kijken naar de combinatie van groen en zonnepanelen of het verhogen van de isolatiewaarde van het dak zodat op meerdere fronten middelen vrij komen voor de groene investering. Met Dakinovator kan uw droom werkelijkheid worden.

Den Haag geeft subsidie groene daken

Gaat u een dak aanleggen dat is begroeid met planten in Den Haag? Dan kunt u subsidie krijgen van de gemeente. Het formulier is eenvoudig te downloaden via de website van de gemeente en Dakinnovator helpt u graag uw groene dak droom professioneel te realiseren.

Het is een tijdelijke subsidieregeling. U kunt een subsidieaanvraag indienen tot 1 september 2018. Voor deze subsidie is een budget beschikbaar van totaal € 600.000. Als het subsidiebudget op is, sluit de regeling en kunt u geen aanvraag meer indienen.
Deze subsidie is voor eigenaren van een woning of pand (zoals bedrijven, scholen, buurthuizen) en voor Verenigingen van Eigenaren (VvE).
De gemeente raad u aan eerst te onderzoeken of uw dak geschikt is voor de aanleg van een groen dak. Dakinnovator helpt u met de Roofcheck en haar kennis van vele groendaksystemen de juiste oplossing te vinden voor uw groene dakwensen.
Voor de aanleg van een groen dak krijgt u € 25 per vierkante meter groen dak tot een maximum van 50 procent van de aanlegkosten. U krijgt in totaal niet meer dan € 10.000 per aanvraag.
Wanneer u bericht heeft ontvangen van de gemeente dat u subsidie krijgt, kunt u het groene dak aanleggen.
De subsidie wordt uitbetaald nadat de werkzaamheden zijn voltooid en u een verantwoordingsformulier bij de gemeente heeft ingediend. Dit formulier moet u uiterlijk binnen 6 maanden na de subsidieverlening bij de gemeente indienen. [link naar het aanvraagformulier]

Voorwaarden
Dakinnovator zorgt ervoor dat uw groendak aangelegd wordt volgens de bouwregels. Als het (intensieve) groene dak leidt tot een constructieve aanpassing of wanneer het betreffende pand een monument of beschermd stadsgezicht is en het groene dak is zichtbaar vanaf de straat, is een vergunning nodig. Dit is na te vragen bij het stadsdeelkantoor. Zij vertellen u of u voor de aanpassingen een bouwvergunning nodig heeft en of er sprake is van een beschermd stadsgezicht.
Het dakoppervlak dat u beplant, is minimaal 20 vierkante meter. Het groene dak moet minimaal een waterbergende capaciteit van 18 liter per vierkante meter groen dak hebben. Laat u daarom goed informeren door de deskundigen van Dakinnovator. Professionele begeleiding ontzorgt en biedt u straks uitzicht op een prachtig groen dak.

Rotterdam wil meer groene daken

De gemeente Rotterdam heeft grootse plannen met de daken in haar stad. Met bijvoorbeeld de Rotterdamse Dakendagen hopen ze bedrijven en particulieren te inspireren onder meer groen op daken aan te leggen.
Om de aanleg van groene daken te stimuleren, geeft de gemeente Rotterdam in 2018 20 euro subsidie per m² gerealiseerd groen dak. In 2019 en 2020 is de subsidie 15 euro per m². U legt al een groen dak aan vanaf 55 euro per m², maar alleen als de dakconstructie hiervoor geschikt is. De subsidie loopt door tot eind 2020 of zoveel eerder als het geld op is.

 

Water

Het Nederlandse weerbeeld verandert. We krijgen meer te maken met korte, hevige buien. Een goed ontworpen dak speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van wateroverlast.

Lees meer

Energie

Door uw dak goed te isoleren bespaart u veel energie. Door het dakvlak te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen of zonneboilers is nog meer besparing mogelijk.

Lees meer

Dakbedekking

Basis voor al het moois dat op uw dak mogelijk is, is de hoge kwaliteit dakbedekking. Dakinnovator levert al meer dan 30 jaar vakmanschap.

Lees meer

Leven

Op het dak is meer mogelijk. Dakinnovator geeft het dak nieuwe functies waarmee uw gebouw verrassend meer kwaliteit krijgt.

Lees meer